Sanna Levelius - Illustration | Blogg
illustration, visuell kommunikation, konst, bilder, teckning, pedagog, bildspråk, bildförståelse, kommunikationsmaterial
1815
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.6,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Tolka positivt, svenskjävel!

Jag är kränkt.

Kränkt över överkänsligheten och gnälligheten hos så många av oss relativt välbeställda och bleka svennar. Jag lyssnade på söndagsintervjun med Jimmie Åkesson (jag vet, det var kanske onödigt men nu är det gjort och kränktheten kom som brevet på posten). Det var ett enda långt gnäll om hur jobbigt det ena eller det andra varit, det har minsann inte varit lätt att växa upp som Jimmie inte.

Hans föräldrar är skilda. Han har växt upp i hyreslägenhet. Folk har inte gillat att han är sverigedemokrat. Han arbetar långt från sin familj. Folk tror han haft spelproblem, o.s.v, o.s.v.

Och som grädden på moset har han blivit kallad SVENSKJÄVEL.

Men alltså, skärpning! Ryck upp dig! Vad är detta för jäkla gnäll! Är det denna småpluttiga stackars-mig-melodi som folk faller för? Känner igen sig i?

Jag blir kränkt av bristen på lite jävlaranamma.

Lite – SVENSKJÄVEL! – JAJAMENSAN! eller – NIX, AFGHANJÄVEL VARE HÄR! eller vad man du kan känna sig hemma som.

Ibland kan man välja att tolka positivt. Kanske behöver man inte drabbas av allt dumt andra säger och gör. Kanske kan man skita i det, tänka att jag har det ändå ganska bra. Svensk stämmer ju ändå, i alla fall i Jimmies fall.

Världen byggs nämligen inte av offerkoftor, utan paralyseras, imploderar.

Se dina privilegier, var nyfiken på annat än det du redan känner till! Vem vet, det kanske blir kul. Det kanske dyker upp nya konstruktiva idéer.

Så, pleace with sugar on top, sluta ligga i soffan bredvid katten och gnäll!

Som hjälp kommer här en liten, liten lista på saker att göra istället:

  • bjud någon på en kaffe
  • gå en promenad och plocka upp allt skräp du ser på vägen
  • fråga bibliotekarien om hens bästa bok och läs den
  • le mot kassören
  • skit i skitsnacket och berätta något kul istället

Med det sagt är det dags att kraftsamla och ta mig själv i kragen, jag har en känsla av att det kommer behövas. Att vara kränkt bygger nämligen inte heller några världar.

3

Och jag ritar blommor

Blommor i vasVärlden just nu är nästan outhärdlig. Bilder på drunknande barn blandas med hatfyllda uttalanden. Varje dag gör intoleransen nya landvinningar, alltmedan människor dör omkring oss. Hur kan man hantera det?

När världen brinner

När världen brinner, kan man verkligen lägga tid på att teckna fåglar och blommor? Det är en fråga jag ofta ställer mig.

Jag vet att det finns många, många som kämpar mot detta hat som likt tjära kladdar sig fast överallt. Personer som gör allt som står i deras makt för att det ska finnas något människovärde kvar. Det finns inget annat sätt. Bryr vi oss inte om varandra är det inte mycket kvar av civilisation. Vi är alla människor med olika möjligheter och förutsättningar, vi kan alla bidra med vårt.

Ett av mina sätt

Så trots tvivel fortsätter jag, papper och penna är trots allt ett sätt för mig att arbeta och hantera vardagen. I ett flöde av bilder på lidande och trångsynthet försöker jag hålla upp mina små fåglar och bräckliga pappersklipp som en sköld. Inte för att slippa se utan för att, på mitt otillräckliga sätt, visa att det också finns annat.

Månadens fågel

Idag är det den första september och min tanke var att skriva ett inlägg för att presentera månadens fågel Gärdsmygen. Nu stod det andra saker i vägen men Gärdsmygen och årets tidigare fåglar finns att se och beställa i min webbutik. Titta gärna in där!

Hoppet

Kolla in initiativ och organisationer som bland annat Invitationsdepartementet och UNHCR. Kontakta din kommun för att höra vilka projekt som drivs lokalt eller ta tag i några medmänniskor och starta något eget. Hatet har ingen framtid.

 

 

 

 

0

Dalarna, semester och klipp

Brudpar papperskonst inspiration från sundborn

Brudpar papperskonst inspiration från sundborn

Att skapa

Inspiration, är något jag oftast måste arbeta mig fram till. Att börja måla, teckna, skriva. Att hålla på. Att bestämma arbetstider. Att fortsätta även när det inte blir något. Arbetet och kontinuiteten ger idéer, och om ni vill, inspiration. Så är det för mig.

För det mesta.

Det kulturtyngda Dalarna

Under familjens första semesterdagar åker vi till Dalarna. Och kanske är det inte så viktigt vad det var som satte igång det. Om det var den lilla tavlan hos Carl och Karin Larsson, historien om barnen som kröp in och städade under masugnarna, de vackra spegeldörrarna hos vännerna, statarlängorna eller blommorna i dikesrenen. Men plötsligt vill allt bli bearbetat, tittat på, dokumenterat och förvandlat till nya bilder. Tankar, berättelser, bilder blandas och vill bli omskapade.

Vi har det fantastiskt bra

Att jag är inspirerad låter plötsligt futtigt för det som händer i huvudet. Det är mer som att allt runtomkring drabbar mig med full kraft. En dikesren dignande av sommarblommor, boom! Ett fönster med spetsgardin, en trätunna hängandes i ett rep i ett 100 m djupt schakt, en träkyrka, ett handmålat tak. Det vackra går nästan inte att ta in och det är mest tur att vi inte hamnar i diket under våra bilfärder. Vackra bilder blandas med historia. En historia som får oss att gång på gång titta på varandra och säga att vi har det så otroligt bra, i jämförelse med så många genom tiderna och i världen, så fantastiskt bra.

Att ta hand om sin kreativitet

Nu finns tiden där och intrycken. För nya idéer och försök. När det vanliga inrutade blir experiment och nya uttryck. Den lilla tavlan i konstnärshemmet i Sundborn får mig att börja klippa, att hitta en ny teknik att tämja. Tiden och närvaron av familjen får mig att testa tryckmetoder i gräset på landstället. Vännerna får mig att våga.

Så tack Dalarna, familjen, vännerna och omständigheterna som gjorde att jag hamnade här just nu! Och tack för att jag har rutin och vardag i mitt arbete så att jag kan ta till vara alla dessa intryck!

0

Om jag fick äta så mycket godis jag ville…

Vad säger räven

Våga önska stort

Tjuvlyssnar och ritar

Jag sitter och ritar och lyssnar på ungen och kompisens lek. En stor del av tiden pratar de om ”reglerna” genom att säga saker som ”jag hade en knapp på armen som var förtrollad” eller ”här kunde vi äta hur mycket godis som vi ville”. Jag misstänker att mycket av dessa är önskedrömmar, att ha tillgång till oändligt med godis eller få stanna uppe hur länge man vill, saker som annars kontrolleras av vuxna.

Lek som barnen

Det får mig att sitta och fundera på hur jag och vänner hade låtit i en liknande lek, jag hade kanske sagt ”detta är en fantastisk studio med härligt ljus och allt material du kan tänka dig” eller ”för oss är det inget problem att hitta på goda middagar varje dag utan bara roligt”. Prova själv, det är roligt! Jag fick en del nya tankar och ska faktiskt testa att göra det tillsammans med någon av mina vänner också. Det kan vara bra att säga de där önskningarna högt ibland, även om man inte tror (eller vet) att de kommer att infrias just nu. Att våga önska stort och säga det högt kan ibland ge nya idéer och skapa nya vägar.

0

Fåglarna

Konsttryck SkräntärnaFör ett par år sedan gav jag mig själv uppgiften att rita och lägga ut en bild varje dag under ett år. Jag skriver en del om övningar för att hålla igång sin kreativitet och det var i högsta grad en sådan som var rolig, lärorik och väldigt tidskrävande. Att ge sig själv uppgifter är för mig ett sätt att undersöka nya områden. Att lära mig nytt och ge mig själv nya utmaningar där jag ändå har stor frihet i hur jag vill lösa uppgiften. Ibland är det små uppdrag, ibland lite större.

Konsttryck fåglar

Ett av mina större projekt i år är fåglarna. En svensk fågel tecknas och publiceras varje månad under året. Det senaste tillskottet är Skräntärnan, som nu sällskapar med Nötkråkan, Talgoxen, Rödhaken, Rödbenan, Blåhaken och Pilgrimsfalken. En liten fågelfamilj i tusch som i december kommer bestå av tolv fåglar. De är redan ute och flyger och har, förutom i den digitala världen, visats upp både på Vantörs konstförenings galleri i Högdalen och på Naturum Fjärås Bräcka.

 

Skräntärnan

Skräntärnan lever i Östersjöområdet under sommarhalvåret och tillbringar vintern vid floden Niger i Västafrika, läs mer och lyssna på fågeln här.

1

Träning för kreativitet

Hjärtat utanpå

Träna din kreativitet

Hur gör du för att komma på nya idéer? Hur vårdar du din kreativitet?

Ett sätt är att se sin omgivning eller ett problem från ett nytt perspektiv. Testa gärna de här övningarna för att hitta ny inspiration:

Du utgår från dina frågeställningar och utgångsvärden. Oavsett om det är en text du ska skriva eller ett logistiskt problem som ska lösas så kan övningarna ge nya ingångar.

Byt verktyg/material. Sitter du framför datorn och jobbar? Ställ dig upp eller lägg dig på golvet (eller i gräset/på bryggan…) och använd papper och penna en stund istället. Och ta i! Stort papper, tjock penna, rita, skriv, dra streck och våga låta alla nya tankar få komma med. För mig kan övningen innebära att jag ska arbeta i ett nytt material, istället för tunna fina tuschpennor ska jag göra snabba skisser med en tjock pensel eller att arbete tredimensionellt i gips. Utgå från den position du sitter i, de verktyg du arbetar med och byt för en stund till något annat gärna något som du känner är lite utmanande.

Kopiera. Sno någon annans lösning och kopiera den. Ta någons budget och skriv av eller rita av en bild du gillar. Eller skriv av någons text, allt beroende på vad det är du gör förstås. När du börjar att kopiera något, oavsett hur genialt det är, börjar du också komma på egna lösningar för att anpassa till ditt uttryckssätt och behov. Jag arbetar både med stilleben och andras konstverk i den här övningen. Rita av, använd andra färger, material och så har du snart en mängd nya idéer att arbeta med.

Lycka till!

3

Konsten att ställa ut sin konst

 

Tavlor från utställningen på Naturum Fjärås Bräcka

Tavlor från utställningen på Naturum Fjärås Bräcka

Utställning på naturum Fjärås Bräcka

Just nu har jag utställning på Naturum Fjärås Bräcka utanför Kungsbacka. En mycket vacker plats som dessutom har spikvänliga utställningsväggar och många besökare. Så är det inte alltid. Många gånger handlar hängningen av tavlor mer om innovativa lösningar för att bilderna överhuvudtaget ska hänga kvar än hur helheten blir. Jag kommer skriva mer om hur man hänger tavlor framöver. På Fjärås Bräcka hänger i alla fall tavlorna stadigt fram till att de ska plockas ner den tredje juli.

Att våga

Det är väldigt roligt och utvecklande att sätta samman en utställning. Det är utlämnande, läskigt och ofta en väldigt massa jobb. Men att se sina verk i en annan miljö och bra exponerade är som att se dem på nytt. Och du ges möjlighet att få respons från besökare och en insikt i vad andra ser och varför de (förhoppningsvis) tycker om det du gör.

Men hur kommer man dit då? Det är inte alltid så lätt.

Utställningsplatser

Det finns en mängd gallerier där man hyr plats, du betalar för en avgränsad tid och i vissa fall hjälper de med marknadsföring och bemanning. Det är en bra möjlighet att få ställa ut i en bra lokal men kan ibland vara relativt dyrt. Om de har ett stort nätverk och du vill hitta ny publik kan det vara en bra idé. Ett tips är att gå ihop flera stycken och dela på lokalen. Det har flera fördelar, ni är flera som arbetar fram hängningen, du slipper stå ensam och nervös på vernissagen, det blir mer att se för besökarna och ni är flera som delar kostnaderna.

Sen kan man självklart bli inbjuden, du blir tillfrågad om du vill ha utställning på ett visst ställe. Väldigt smickrande! Men inget man kan sitta och vänta på om man inte är mycket tålmodig.

Se över ditt informationsmaterial

Min favorit är ett tredje alternativ, att hitta platser utanför traditionella gallerier och utställningslokaler. Ställen jag tycker om och där det rör sig mycket folk. Folk som kanske inte är ute efter konst men som i sammanhanget ändå kan hitta till mina bilder. Kaféer, restauranger, hotell eller naturum…  Här finns möjlighet till roliga och givande samarbeten, många blir glada över att någon ordnar med utsmyckning och du får en ny publik. Alla blir nöjda. Så våga fråga när du hittar en tom vägg eller plats där ditt verk borde vara och se till att ha en hemsida eller liknande så att de du frågar lätt kan se vad du har att visa.

Och så vill jag slå ett slag för ett besök på Naturum Fjärås Bräcka, otroligt vacker plats med tillgång till god fika! Och kommer du dit innan 3 juli kan du också se några av mina bilder.

2

Snart är julen här

JulkortgardssmygVitkantLITENIdag sålde jag mitt första julkort för året. Jag har under flera år ritat julkort som beställts av privatpersoner eller sålts vid utställningar. Men i år kommer det även finnas möjlighet för företag att skicka ut julhälsningar med mina motiv, både digitalt och fysiskt.

Och jag kommer att tänka på min första tillsvidareanställning som var på Keramikstudion i Gustavsberg. Där hade jag förmånen att arbeta med konstnären Lisa Larssons keramikfiguriner tillsammans med, och under handledning av, fantastiskt duktiga hantverkare. Har ni vägarna förbi tycker jag att ni ska stanna i Gustavsbergs hamn, besöka fabriksbutiken och Keramikstudion för att se hur tillverkningsprocessen ser ut. Då kommer ni nog också se att sommaren är tomtarnas tid. Det gjuts, putsas, målas och packas tomtar, lucior och stjärngossar för fullt.

Anledningen till att jag tänkte på detta, ganska många år senare, är att jag nu än en gång ägnar sommaren åt tomtar och julmotiv. I slutet av sommaren kommer det att finnas ett mer konkret erbjudande för företag. Det kommer finnas ett antal motiv att välja mellan om man inte hellre vill beställa en unik bild för företagets hälsningar. De kommer finnas för både digital och fysisk spridning, kanske vill man ha ett paket med bild för både digital delning och för exklusiva utskick.

Julkortet jag sålde idag finns inte på papper än, vilket ger företaget en unik möjlighet att komma med önskemål kring utformning och utförande. De kommer också ha sina julhälsningar klara för utskick i god tid och kan istället lägga krut på sin egen julförsäljning.

Med många saker i görningen och vissa som kräver lång framförhållning gäller planera mera. För att få ordning på bloggen hjälper stöd från Linda på Ekko Webb Solutions, få tips på hennes blogg.

2

Oceaner av tid

kaprifol Innan sommaren börjar känns den oändlig. Ledighet, jobb, målarprojekt, böcker som ska läsas, allt får plats. Känns det som då. Och så är det avslutningar, sommarfester på aktiviteter, skolor och förskolor. Det ska grillas med vänner innan det åks på semester och så har det plötsligt varit midsommar. Nu är det alltid någon i ens omgivning som säger det, ”då går vi mot mörkare tider”. Plötsligt är det inte längre oceaner av tid som ligger där och väntar utan några ganska fullplanerade veckor och ett uns av stress över att inte hinna med den där bokhögen. Eller ommålningen av trädgårdsmöblerna.

När kalendern börjar fyllas är det lätt att saker som inspirerar oss får stryka på foten. Men sommaren är en tid att tanka ljus, natur, umgänge och annat som kan ge inspiration. Att få tid för att låta tankarna gå, att skissa på idéer och pensla upp nya projekt. Glöm inte att kreativitet tar tid och kan kräva övning.

Vill du ge dig och hjärnan en stund? En övning i seende och fokus. Sätt dig med penna och papper (eller pensel och papper) framför midsommarbuketten och rita av. Det är inte viktigt om det blir ”fint” utan är en övning i seende. Vill du komma från känslan av att prestera en realistisk bild kan du istället välja att rita mellanrummen eller förstora en liten del av buketten. Öva på att bara rita det du verkligen ser, inte det du tror att du ser. Det är svårare än du tror.

 

 

4