Sanna Levelius - Illustration | YouTube 3
illustration, visuell kommunikation, konst, bilder, teckning, pedagog, bildspråk, bildförståelse, kommunikationsmaterial
21618
post-template-default,single,single-post,postid-21618,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.6,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

YouTube 3

YouTube är en relativt enkel sida som är lättnavigerad trots det enorma utbudet av videoklipp. När man först öppnar sidan möts man av ett antal rubriker och thumbnails (små bilder) där du kan klicka och gå vidare på video eller kategorilänk.

För att söka efter en video kan man klicka sig vidare på ett antal olika kategorier och ett otal underkategorier. Vet man vad man letar efter är det nog ändå vanligast att skriva in sökord eller rubrik i sökrutan. Den information som först blir synlig är en stillbild från videoklippet, en rubrik, uppladdningsdatum, användaren som lagt upp klippet och ofta även en kort presentation. Utöver detta finns en siffra på hur många unika användare som laddat ner klippet och hur den har rankats.

Varje användare som skapat ett konto och laddar upp egna filmer på YouTube har en egen hemsida. Så klickar du på användarnamnet till en video som du tycker är intressant kommer du till dennes sida och kan se alla användarens uppladdningar.

Om du hittar ett klipp som du gillar eller vill visa ditt eget klipp i fler kanaler kan man länka eller bädda in klippet på en egen hemsida eller på andra sociala medier som facebook, twitter eller på en blogg.

Vem använder YouTube? Som jag skrivit tidigare finns här videoklipp i alla möjliga (och omöjliga) kategorier. Och såväl företag, myndigheter som privatpersoner lägger upp material och använder sig av andras klipp. I skolundervisning (skolverket), som underhållning eller för att ha koll på konkurrenter. I ”Unga svenskar och Internet” kommer man dock fram till att av de videoklipp som läggs upp på internet är 73% upplagt av personer under 25 år (Findahl, 2009).

Findahl Olle (2010) “Unga svenskar och Internet 2009”. Stockholm, .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), Danagårds Grafiska, [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.wii.se/publicerat/rapporter.html [2011-05-30]

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.