Sanna Levelius - Illustration | Val vi gör och ett förslag till handeln.
illustration, visuell kommunikation, konst, bilder, teckning, pedagog, bildspråk, bildförståelse, kommunikationsmaterial
598
post-template-default,single,single-post,postid-598,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.6,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Val vi gör och ett förslag till handeln.


Jag funderar ganska ofta över de val vi gör. Och varför vi inte är beredda att betala för maten vi stoppar i oss, men andra saker kan få kosta hur mycket som helst.

”Ekomat för dyr för att locka”, Dagens Nyheter.

Varför är det rättvist och ekologiskt framställd mat som ska märkas, är inte det bakvänt?
Mitt förslag är att märka de andra produkterna med ”orättvisa arbetsvillkor under framställning” eller ”framställt med hjälp av gifter, antibiotika osv.” Kanske skulle det förändra köpbeteendet.

En konsekvens av de val vi gör, Unicefs blogg ”export av avfall till Afrika”.

No Comments
 • Matilda

  5 januari, 2012 at 14:26

  Klockrent!
  Eko-varor framställs ofta som naturliga och man drar paralleller till den ”gamla goda tiden”, så som du säger – kanske dags att märka upp dessa ”nya” produkter lite tydligare med GMO och Aspartam-loggor. Istället för ”så här många träd har du räddat genom att köpa denna produkt” kanske ”så här många regnskogsträd har du SKÖVLAT”. Å andra sidan ”smoking kills”-bilderna får väl inte många att sluta röka, eller?

  • sanna

   5 januari, 2012 at 14:35

   Det är en tanke, tror att det skulle vara i stort sett omöjligt att genomföra. Jag tycker ändå att det är bakvänt att det är varor utan tillsatser som märks ut. Och jag tror ändå att det skulle vara lite svårare att plocka på sig en vara som är märkt ”grisen stod trångt, åt på andra grisar, full av antibiotika” eller ”bananen har legat i 7 olika kemikaliebad innan den landade i affären”. Det borde iaf ge en tankeställare både till producenter och konsumenter.

 • Helena Mellberg

  11 januari, 2012 at 12:40

  Bra idé! Och för att ta det ännu ett steg: Varför inte förbjuda skiten?