Sanna Levelius - Illustration | Konsten att ställa ut sin konst
illustration, visuell kommunikation, konst, bilder, teckning, pedagog, bildspråk, bildförståelse, kommunikationsmaterial
22198
post-template-default,single,single-post,postid-22198,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.6,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Konsten att ställa ut sin konst

 

Tavlor från utställningen på Naturum Fjärås Bräcka

Tavlor från utställningen på Naturum Fjärås Bräcka

Utställning på naturum Fjärås Bräcka

Just nu har jag utställning på Naturum Fjärås Bräcka utanför Kungsbacka. En mycket vacker plats som dessutom har spikvänliga utställningsväggar och många besökare. Så är det inte alltid. Många gånger handlar hängningen av tavlor mer om innovativa lösningar för att bilderna överhuvudtaget ska hänga kvar än hur helheten blir. Jag kommer skriva mer om hur man hänger tavlor framöver. På Fjärås Bräcka hänger i alla fall tavlorna stadigt fram till att de ska plockas ner den tredje juli.

Att våga

Det är väldigt roligt och utvecklande att sätta samman en utställning. Det är utlämnande, läskigt och ofta en väldigt massa jobb. Men att se sina verk i en annan miljö och bra exponerade är som att se dem på nytt. Och du ges möjlighet att få respons från besökare och en insikt i vad andra ser och varför de (förhoppningsvis) tycker om det du gör.

Men hur kommer man dit då? Det är inte alltid så lätt.

Utställningsplatser

Det finns en mängd gallerier där man hyr plats, du betalar för en avgränsad tid och i vissa fall hjälper de med marknadsföring och bemanning. Det är en bra möjlighet att få ställa ut i en bra lokal men kan ibland vara relativt dyrt. Om de har ett stort nätverk och du vill hitta ny publik kan det vara en bra idé. Ett tips är att gå ihop flera stycken och dela på lokalen. Det har flera fördelar, ni är flera som arbetar fram hängningen, du slipper stå ensam och nervös på vernissagen, det blir mer att se för besökarna och ni är flera som delar kostnaderna.

Sen kan man självklart bli inbjuden, du blir tillfrågad om du vill ha utställning på ett visst ställe. Väldigt smickrande! Men inget man kan sitta och vänta på om man inte är mycket tålmodig.

Se över ditt informationsmaterial

Min favorit är ett tredje alternativ, att hitta platser utanför traditionella gallerier och utställningslokaler. Ställen jag tycker om och där det rör sig mycket folk. Folk som kanske inte är ute efter konst men som i sammanhanget ändå kan hitta till mina bilder. Kaféer, restauranger, hotell eller naturum…  Här finns möjlighet till roliga och givande samarbeten, många blir glada över att någon ordnar med utsmyckning och du får en ny publik. Alla blir nöjda. Så våga fråga när du hittar en tom vägg eller plats där ditt verk borde vara och se till att ha en hemsida eller liknande så att de du frågar lätt kan se vad du har att visa.

Och så vill jag slå ett slag för ett besök på Naturum Fjärås Bräcka, otroligt vacker plats med tillgång till god fika! Och kommer du dit innan 3 juli kan du också se några av mina bilder.

2 Comments
 • Desirée

  25 juni, 2015 at 20:10

  Bra tips!

 • Maria Sundqvist

  25 juni, 2015 at 20:24

  Hej ! Tack för bra tips och vad kul att höra att du visar dina bilder där..
  Vi brukar gå in på olika Naturum när vi är på resor
  Lycka till
  / Maria